miércoles, 24 de octubre de 2012

LES FALLES DE TRANSFORMACIÓ

Una falla és una fractura de l’escorça terrestre al llarg de la qual s’ha produït un desplaçament relatiu dels dos blocs o compartiments en què queda dividida la roca afectada.

La zona entre dues plaques que llisquen lateralment una respecte a l’altra rep el nom de límit transformant o límitde falla de transformació. El concepte de falla de transformació va ser proposat per Tuzo Wilson per designar les zones de fractura que conecten dues zones on hi ha expansió. La majoria de les falles de transformació es troben en en fons oceànic, tot originant els marges en zigi-zaga de les dorsal, encara que també les podem trobar en el continent com és el cas de la falla de san Andrés a Califòrnia

Falla de san Andrés :


Aquest sistema té una longitud d'aproximadament 1286 km i passa a través de l'estat de Califòrnia, als Estats Units, i de Baixa Califòrnia a Mèxic. El sistema està compost per nombroses falles o segments.
Com que la placa del Pacífic penetra pel golf de Califòrnia i cap al nord de la falla de Sant Andreu, en els propers 50.000 anys la península de Baixa Califòrnia es separarà de Mèxic i, convertida en una illa, es desplaçarà cap al nord . Es calcula que arribarà davant Alaska en uns 50 milions d'anys. Cada any aproximadament la península de Baixa Califòrnia es separa 6 cm.
No hay comentarios:

Publicar un comentario